Rijk gedeelde content is schaars. En op zoek naar de oorzaak wijzen we altijd naar de inhoud. Die moet sensationeler, onthullender, dramatischer en verleidelijker. Maar daar zitten grenzen aan. Als merk willen en kunnen we niet allemaal worden zoals Panorama, Red Bull of Froot. Los daarvan moet je het vaak doen met wat er ligt. Moet je dan maar genoegen nemen met een paar schamele shares? Nee, door aan een paar zaken aandacht te besteden, krijg je vrijwel elk stuk content gedeeld. Ja, zelfs dit artikel.
Is dat dan zo belangrijk dat content rijkelijk wordt gedeeld? Ja. De 10 ernstigste gevolgen van niet-gedeelde content waarover ik in mijn vorige artikel schreef, maakten duidelijk dat je nogal wat misloopt en riskeert als slechts een enkeling zich de moeite getroost om jouw content te delen.
Ik pleitte daarom voor een andere benadering: van sharing is caring naar caring for sharing. Waarmee ik bedoel dat je niet af moet wachten wat mensen doen (of beter: niet doen), maar ervoor moet zorgen dat het aantal shares het resultaat is van een vooropgezet plan: een social sharing strategie. “Winners have a plan, losers have an excuse.”, zouden ze in de VS zeggen.
Voordat ik aangeef hoe je aan meer shares kan komen, wil ik een misverstand uit de wereld helpen. Content bedenk en maak je niet met het doel om zoveel mogelijk shares te realiseren. Niet bij content marketing. Het doel is te voorzien in de informatiebehoefte van jouw doelgroep. Primair gaat het om aantrekkelijkheid en relevantie. Delen is – als je het goed doet – een gevolg en mooi meegenomen.
Bij de promotie van die content is delen wél een (sub)doel. Immers, met elke share bereik je connecties of volgers van degene die heeft gedeeld. Extra bereik dus en bereik is waar de distributie- en promotiekurk op drijft.
Om die reden en omdat je het toch vaak moet doen met de content die er al ligt, concentreer ik me in dit artikel op de vraag hoe je bij de distributie en promotie het delen kan bevorderen. Naar mijn idee kan dat door aandacht te besteden aan de volgende vier aspecten: de springplank, de verpakking, het affiche en het promotieteam.
Je kan je artikel plaatsen op je eigen website met enkele tientallen bezoekers per dag. Dat is de lage springplank. Je kunt ook je artikel op een platform plaatsen met duizenden bezoekers per dag. Dat is de hoge. Hoe hoger de springplank waar je vanaf springt, hoe meer shares je zult krijgen. Daarom heb ik dit artikel eerst op Frankwatching gepubliceerd en daarna hier. Hierbij is sprake van een hefboomeffect: extra shares zorgen voor extra views die weer zorgen voor extra shares die weer zorgen voor meer views, etc. Zoiets als rente over rente.
Even belangrijk als het bereik is het deelgedrag van de bezoekers op het platform waarop je publiceert. Zo heb ik gemerkt dat de lezers van Frankwatching meer delen dan op op andere sites.
Er zit niet alleen een kwantitatief, maar ook een kwalitatief aspect aan de springplank. Als iemand iets deelt wat op, bijvoorbeeld Frankwatching, staat zegt die persoon daar iets over zichzelf mee, namelijk: kijk ik blijf op de hoogte van wat er in mijn vakgebied gebeurt. Ik lees Frankwatching. Het heeft een bepaalde status. Hier geldt dus het adagium ‘The medium is the message.’ Hoe beter de potentiële deler zich met de aanbieder van de content (en de auteur) kan profileren, hoe groter de kans dat die gaat delen.
Wat kun je allemaal rondom de content doen? Hoe kun je die zo ‘verpakken’ dat je meer shares krijgt? Hiervoor zijn tal van mogelijkheden, ik noem er een paar:
De content kun je niet loszien van de uiting waarmee je die aanprijst: de aankondiging, aankeiler, verwijzing, het uithangbord of gewoon: de promo. De promo is in de contentmarketingwereld een ondergeschoven kindje. Vrijwel iedereen maakt zich er vanaf met een clichématige one-dollar-stockfoto en een paar regels tekst uit de inleiding. Gaat het stuk over contentstrategie? Dan pakken we een plaatje waar ‘content’ op staat. Gaat het over social media? Dan laten we de logo’s zien van de sociale netwerken. En gaat het over samenwerken, dan nemen we twee handen die elkaar schudden.
Dan de uitgevers. Die weten dat je mensen moet verleiden. Dus doen ze er alles voor om covers te maken die het publiek direct bij de strot grijpen. Covers die gezag uitstralen en in één oogopslag duidelijk maken wat er te halen valt. Uitgevers gaan voor covers met stopping power. En ze moeten wel. De concurrentie is moordend. De kiosk puilt uit en mensen lezen steeds minder. Bladen zijn hun brood.
Dat is bij ons anders. Onze content levert slechts indirect en in beperkte mate een bijdrage aan ons succes. Maar roepen we niet al geruime tijd dat merken uitgevers zijn geworden? En zijn de timelines van onze doelgroepen niet ook een soort kiosk waar het publiek zijn oog laat glijden langs het enorme aanbod en alleen dat eruit pikt wat écht de moeite waard lijkt?
Precies!
En juist omdat de meeste content marketeers aan de promo geen aandacht aan wensen te besteden, zou jij het wél moeten doen. Gun je promo daarom een upgrade. Noem hem voortaan affiche. En bedenk dat dat affiche zélf ook content is. Maak er een onweerstaanbaar uiting van, Snackable & Shareable.
Vaak wordt ervan uitgegaan dat de deler en degenen die jouw content hebben geconsumeerd een en dezelfde persoon zijn. Dat kan, maar hoeft niet. Het is interessant om deze twee type delers los te zien.
Degenen die jouw content hebben geconsumeerd, delen pas als ze die content goed genoeg vinden om te delen. Als ze er iets aan hebben. Dat betekent dat je eerst moet afwachten wat ze ervan vinden. De content is op dat moment al gemaakt en gepubliceerd dus veel invloed heb je er niet meer op.
Er zijn ook mensen die jouw content willen aanbevelen om andere redenen dan de inhoud. Dit zijn je ambassadeurs of promotors. Deze mensen zijn goud waard en moet je in je promotieteam zien te krijgen.
Wie zijn dan die potentiële promotors?
Hiervoor kun je kijken naar die andere redenen, naar de belangen die men kan hebben om jouw content te delen. Ik kan vier redenen bedenken:
Volgens onderzoek van HubSpot genereert LinkedIn met gemiddeld 2,74% de hoogste visitor-to-lead conversie van alle sociale media
Al deze mensen komen in aanmerking voor het promotieteam. Bekijk wie je het liefste in je team wilt hebben, verleid hen om deel uit te maken van je promotieteam en maak een deelafspraak met degenen die meedoen. In die afspraak leg je vast wat, wanneer, hoe vaak en via welke kanalen iemand gaat delen. Zodoende weet je vooraf precies op hoeveel shares je kan rekenen.
Nu zitten we hier nog wel met een ‘dingetje’. Ondanks alle goede bedoelingen, toezeggingen en enthousiasme, blijkt er in de praktijk van het delen weinig terecht te komen. De een doet het wel, de ander soms en de derde vergeet het. Delen is gedoe. Het is daarom belangrijk het delen voor je promotors zo makkelijk mogelijk te maken en dat doe je natuurlijk met PostSpeaker.
Dit artikel verscheen eerder op Frankwatching.